Стени на къща с дървена конструкция

Иновативният метод за изграждане на стените на къщите с дървена конструкция е същият, който от години се използва при облеклото на екстремни пътешественици – многослойно редуване на материали с различна функция. Както човешкото тяло трябва да бъде защитено от студ и пек, от сняг, вятър и дъжд, да диша, да се вентилира и да има възможност свободно да отделя влага без да се допуска кондензация, така и стените на съвременната къща трябва да са изградени от няколко слоя със строго специфична функция и в точно определен ред.

На принципните схеми са показани различни варианти за изпълнение на стени при сечение на вертикалните ребра 100х50мм.

Носещата структура на стените на къща с дървена конструкция се изгражда от греди и колони от слепена иглолистна дървесина и редова вертикална решетка от ребра, като всички детайли са от дървен материал с влажност 10-14%. Сглобяването се извършва с винтове с подходящи сечения, метални планки и болтове и/или шпилки. В зависимост от географското разположение, климатичните условия и желанието на клиента, сечението на ребрата варира от 100х50 до 180х60 (в милиметри). Върху получената дървена рамка двустранно се монтират плоскости от слепени под високо налягане частици (MFP или OSB-3). Топлоизолацията се осигурява на три етапа, както следва:
  • На първия (задължителен) етап от изолирането, в получената между плоскостите междина се полага подходяща по дебелина и плътност минерална вата или  машинно се нанася полиуретанова пяна;
  • На втория етап от изолирането от външната страна на стените се монтират топлоизолационни плочи от фасадна минерална вата (при вентилираните фасади) или топлоизолационни плочи от фасаден експандиран пенополистирол.
  • На третия етап от изолирането откъм вътрешната страна на стените се монтира минерална вата, която е и с подчертано шумоизолационни свойства.
Фасадите се довършват с ламперии, керамични или каменни облицовки, ПВЦ сайдинг, боя, минерални мазилки и др.

Откъм жилищните помещения стените се затварят с един или два слоя гипсокартон, дървена или ПВЦ ламперия. По желание на клиента довършителните покрития могат да бъдат с латексова боя, минерални мазилки за вътрешно приложение, каменни или фаянсови облицовки.

Обикновено екстериорните и интериорни решения за стените са възловата точка, в която идеите се сблъскват с огромното многообразие на материали и технологии, разпределени в изключително широк ценови диапазон. Считаме за основно наше задължение още при проектирането да ориентираме клиентите си относно целесъобразността и ефективността на всеки възможен вариант, като изрично подчертаваме кое е необходимо и достатъчно, а останалото е въпрос на личен избор и фантазия.

„Екофория” препоръчва:
  • Външните стени да са комбинация от вентилирана фасада и предстенна обшивка.
  • Вътрешните стени да са с двустранна предстенна обшивка с допълнителна шумоизолация.
  • Двуслойно полагане на гипсокартон, с опция първият слой да е пожарозащитен.
Така изпълнени стените осигуряват най-голяма дълговечност и сигурност на къщата с дървена конструкция и ненадминат комфорт на обитаване. Основно предимство на предстенните обшивки е възможността за последващи във времето ремонти и изменения по инсталациите или външните облицовки без да се комуникира с носещата структура!